Er zijn diverse signalen en klachten die kunnen wijzen op osteoporose:
Botfractuur
Mensen met zwakkere botten met een lagere botmassa en minder structuur breken gemakkelijker een bot dan mensen met gezonde botten. Dit kan een fractuur van bijv. een vinger of arm zijn, maar ook een heup- of wervelfractuur (ook wel wervelinzakking genoemd).
Bij mensen van 50 jaar en ouder moet volgens de richtlijn een DEXA-scan gemaakt worden, omdat bij hen het risico op osteoporose groter is dan bij jongere mensen.
Pijnklachten
Een wervelfractuur veroorzaakt niet altijd directe pijnklachten, en wordt daardoor soms minder goed herkend. Maar in andere gevallen is wel sprake van (langdurige) pijn (in de onderrug) doordat de zenuwen bekneld raken. Andere mogelijke klachten bij een wervelfractuur zijn:
- Spierpijn
- Kromme rug en afname lengte van het lichaam
- Darm- of blaasklachten (doordat deze organen in de knel komen te zitten)
- Problemen met het evenwicht, verhoogd risico op vallen
- Sterk verhoogd risico op een volgende wervelbreuk
Risicofactoren
Vrouwen lopen meer kans om osteoporose te krijgen dan mannen. Bij vrouwen in de overgang verloopt de afname van de botsterkte namelijk sneller dan bij mannen van dezelfde leeftijd. Behalve van leeftijd en geslacht, hangt de kans om osteoporose te ontwikkelen ook af van andere zaken:
- Weinig of geen lichaamsbeweging
- Weinig tot niet buiten komen
- Ongezond eetpatroon met te weinig calcium, eiwitten en vitaminen
- Een tekort aan vitamine D
- Roken
- Alcoholgebruik
- Erfelijkheid: botbreuken in de familie
- Langdurig gebruik van ontstekingsremmers (glucocorticoïden) of medicijnen voor epilepsie
- Ziekten/aandoeningen zoals een te snelle schildklier, reumatoïde artritis, hormoonafwijkingen, sommige bloed-, nier-, maag-, darm- en leverziekten, kanker en zeldzame erfelijke aandoeningen
- Een laag lichaamsgewicht, lage BMI
- Vroegtijdige overgang (vóór 45ste levensjaar)