Voor het behouden van sterke botten, of voor het zo sterk mogelijk maken van osteoporotische botten, zijn de volgende voedingsstoffen belangrijk: 

  • Calcium 
  • Vitamine D 
  • Eiwit 
  • Magnesium 
  • Vitamine K 

Deze voedingsstoffen werken samen om de botgezondheid te verbeteren. Zo is er voldoende vitamine D nodig om calcium op te kunnen nemen. Ook vitamine K2 en magnesium ondersteunen de opname en distributie van calcium. Daarnaast hebben de botten ook voldoende eiwit nodig om sterk te blijven. 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor mensen met osteoporose/osteopenie 

Calcium 1000 tot 1200 mg per dag 
Vitamine D 800IE ofwel 20 microgram per dag 
Eiwitten ca. 0,83 gram per kilo lichaamsgewicht, en meer bij mensen met een lage BMI. 

Bronnen van deze voedingsstoffen 

Calcium: o.a. zuivel, graanproducten, groene groenten, plantaardige producten met toegevoegde calcium (zoals havermelk, sojayoghurt). 
Vitamine D: zonlicht. En daarnaast in mindere mate in vette vis, vlees, halvarine en margarine. 
Magnesium: granen, groenten, noten en melk. 
Vitamine K: groenten, fruit, kwark, kaas en natto (Japans sojagerecht). 
Eiwit: zuivel, peulvruchten, noten, vlees en vis. 


Zie ook: www.voedingscentrum.nl

Calciummeter

De Calciummeter van de Osteoporose Vereniging geeft van een groot aantal voedingsmiddelen aan wat de hoeveelheid calcium per portie is. 

Vitamine D 

De Osteoporose Vereniging heeft een handig leaflet gemaakt over vitamine D. 

Wanneer een supplement? 

Alleen als iemand via de voeding niet voldoende voedingsstoffen kan binnenkrijgen, of als iemand een stofwisselingsprobleem of een voedselallergie heeft, is het nuttig om tekorten via een supplement aan te vullen.